Agenda

AgendaRondleidingen20-01 tot 19-05 Expositie Gerard Heman22-02 Lezing over Willem de Wijs

08-10 tot 31-05 Expositie Charles Kemper

Vanaf 8 oktober tot zeker eind mei 2018 zullen in de achterkamer naast de koffiekamer werken te zien zijn van Charles Kemper.

Kunstenaar

De afgelopen jaren heeft ons museum verschillende werken van Charles Jean Kemper verworven. Hij werd geboren in 1913 in Heemstede als zoon van een inspecteur van politie. Aanvankelijk was voor Charles een loopbaan in de techniek uitgestippeld, maar dat werd geen succes. Ook bij de politie kon hij niet aarden. Geïnspireerd door de bekende Haarlemse schilder en aquarellist Henri Freédéric Boot, besloot Charles zelf ook kunstenaar te worden. De prijs die hij in 1940 won met een Schiedams stadsgezicht betekende een verdere stimulans daartoe.

Serene rust in het Overschiese landschap

Vanuit zijn woning aan de Overschiese Pieter van Aschstraat doorkruiste hij talrijke malen het landelijke gebied tussen Overschie, Schiedam en Kethel. Hier maakte hij vele tekeningen, aquarellen en schilderijen. Hier ligt ook -topografisch gezien- het zwaartepunt van de expositie. De in dit gebied gemaakte werken overbruggen een periode van meer dan dertig jaar, maar zij dateren vooral uit de eerste helft van de jaren '40. Een periode waarin de serene rust van het landelijke Overschie nog maar nauwelijks door de grote stad was aangetast.

Een geschikte tekenaar van de topografische atlas

De belangstelling van Charles Kemper voor de oprukkende stad, de industriële bedrijvigheid en de teloorgang van het platteland - Overschie werd in 1941 deel van Rotterdam - maakten hem bij uitstek geschikt als tekenaar voor de topografische atlas van het Rotterdamse gemeentearchief. Kempers vlotte manier van tekenen en de doorgaans grote mate van exactheid van de weergegeven situatie riepen bij velen bewondering op. Tot aan zijn dood in 1985 bleef hij op een eerlijke manier zijn onderwerpkeuze trouw.

Uw bezoek plannen

X