Agenda

AgendaRondleidingen20-01 tot 19-05 Expositie Gerard Heman22-02 Lezing over Willem de Wijs

14-01 tot 06-05 Dertig jaar verzamelen

30 jaar verzamelen In januari 2018 is het dertig jaar geleden dat G.C. Helbers, de schrijver van het Gedenkboek voor Overschie, ons museum opende. Hoeveel bezoekers sindsdien Museum Oud Overschie hebben bezocht, weten we niet precies. We mogen aannemen dat al in 2012 het totaal aantal van 100.000 bezoekers werd gepasseerd. Ook de lijst van muziekgezelschappen die hier hebben opgetreden en van auteurs of deskundigen die hier een voordracht hebben gehouden is erg lang. 

Verzameling

In die dertig jaar is er tevens een respectabele verzameling aangelegd van werken van tekenaars, schilders of zomaar Overschiese mensen die vele plekken in en rond Overschie op linnen of op papier hebben vastgelegd.

Het Dorpssilhouet

Naast persoonlijke zaken die men tekende of schilderde is het vooral de combinatie van lucht, water, groen en de dorpse bebouwing met het silhouet van het dorp die in deze expositie naar voren komt. Veel van wat wordt getoond is nog nooit door het museum tentoongesteld. Zo ook de laatste aanwinst: het op beton met olieverf geschilderde zomerse gezicht op Overschie van de hand van de bekende schilder Johan Miedema (1870 - 1952). Maar ook werken die al lang in ons bezit zijn, zoals een krachtig wintergezicht met het dorpssilhouet van Overschie dat Hendrik W. Setz maakte vanuit de (toen nog) vrijwel ongerepte Oost-Abtspolder.

Panorama-foto

Vrijwel altijd verkreeg of kocht ons museum bij tentoonstellingen één of meer werken van de exposerende kunstenaar. Het is inmiddels niet meer mogelijk om van alle exposanten van de afgelopen derig jaar al was het maar één werk op te hangen. Daar hebben we niet voldoende expositieruimte voor. Vandaar dat in het bijzonder is gekozen voor het thema Dorpssilhouet. Op veel afbeeldingen zijn de Grote Kerk of beide kerken van het dorp te zien. Jaap Pameijer maakte daarentegen een panorama foto vanaf de toren van de kerk met het gezicht op Overschie en in de verte Rotterdam.

Uw bezoek plannen

X