Agenda

AgendaRondleidingen09-09 tot 13-01 Expositie Harry van der Woerd20-01 tot 19-05 Expositie Gerard Heman

08-10 tot 07-01 Expositie Rommert Boonstra

Rommert BoonstraDe naam van deze expositie luidt: De Schoonheid van het Verval. Rommert Boonstra (1942) is beeldend kunstenaar. Na een studie kunstgeschiedenis was hij achtereenvolgens journalist, directeur van de schouwburg in Assen, directeur van De Lantaren in Rotterdam en docent aan de Hogeschool in Utrecht en Enschede. Hij werkt met fotocollages, vaak gecombineerd met poëzie, waarbij persoonlijke ervaringen een rol spelen.

Liefde, schoonheid en dood

Er komen vaak allerlei zinnen in Rommert's hoofd binnen, zoals bijvoorbeeld deze: "de enige manier om dood te gaan is leven". Hij heeft voor dergelijke invallen opschrijfboekjes, want zo zegt hij zinnen zijn om op te schrijven. De zinnen komen voort uit persoonlijke ervaringen. Hij is gereformeerd opgevoed en werd met grote regelmaat door dominee Reeskamp bedreigd met hel en verdoemenis. De meeste zinnen gaan over liefde, schoonheid en dood. Hij vindt dat niet verbazingwekkend, want daar gaat zijn leven nu eenmaal over. Wat hem betreft wordt dat het duidelijkst zichtbaar in het verval. Houden van verval is leren leven met de dood.

Zhuang Zi

Door de kunst is hij ontsnapt aan de hel en verdoemenis van dominee Reeskamp. Kunst is wat hem betreft de zekerheid van deze dominee overboord gooien en van de onzekerheid leren genieten. Hij wisselde hem in voor Zhuang Zi die zegt "eigenlijk is er voor alle dingen geen sprake van bestaan of te gronde gaan, maar gaan ze terug tot het alomvattende Ene. En hoe gaan ze terug naar dat weldadige alomvattende ene? Door te vervallen. De enige manier om bij het alomvattende ene te komen. De tijd van verval is voor Rommert de herfst, wat hem betreft de mooiste en wellustigste tijd van het jaar.

Uw bezoek plannen

X