AgendaRondleidingen04-11 Novemberlezing over dagboek Jacoba van Thiel09-09 tot 13-01 Expositie Harry van der Woerd14-12 Kerstmarkt Overschie

04-11 Novemberlezing over dagboek Jacoba van Thiel

BaarhuisjeOp zondagmiddag 4 november zal John van den Berg de traditionele lezing bij het baarhuisje houden. De lezing draagt zoals altijd het thema "leven dood en de vooruitgang". Ditmaal gaat de voordracht over het dagboek van Jacoba van Thiel. Zij was de zus van domineesvrouw Anna de Fremery-van Thiel.

Het dagelijks leven in de pastorie

Jacoba van Thiel woonde in de 18e eeuw in de pastorie aan de Overschiese Dorpsstraat 100. Door dit dagboek weten we veel over haar, bijvoorbeeld dat ze heel religieus was. Zij hielp in de huishouding, bij verstelwerk van kleding en de ontvangst van bezoekers. Ze was niet modebewust, maar altijd keurig gekleed. Ze had samen met haar zuster een kleermaakster in Leiden en in Delft woonde haar mutsenmaker en iemand die haar rijglijfjes maakte.

Reizen en lezen

Jacoba hield van reizen met de trekschuit of met paard en wagen. Ze maakte tochten door het Westland en zelfs naar de Zuidelijke Nederlanden waarbij Leuven werd aangedaan. Op 9 mei reisde ze naar Heukelem waar ze genoot van de appel- en perenbloesem. Tijdens het reizen las zij veel.

Wandelen

Jacoba had een sombere inslag maar over het wandelen in de natuur en bij het schrijven daarover was ze enthousiast. In haar dagboek vertelt ze vaak over de wandelingen in de pastorietuin, waarbij veel over kinderen en opvoeding gesproken werd. De pastorietuin was bijzonder, deze hield het midden tussen een kasteeltuin, een boerenhof met een siertuin, een moestuin en een boomgaard. Het was een door sloten omgeven gebruikstuin.

Lezen in de theekoepel

Jacoba en haar zuster lazen vaak over de natuur. De theekoepel was daar een ideale plek voor en soms beschrijft Jacoba in haar dagboek het uitzicht. Ook kwamen Overschiese dorpsnotabelen bij de dominee op bezoek en was het de gewoonte om in de theekoepel van de pastorietuin thee te drinken.

18e eeuwse maaltijd

Na de lezing kan men tegen een vergoeding deelnemen aan een originele 18e eeuwse maaltijd in het museum.