Agenda

AgendaRondleidingen9-2 tot 19-4 Tentoonstelling cartoonist Ad Oskam29-4 tot 17-1 Archeologie in Overschie

6-10 tot 26-01 Oude Ambachten

Oude AmbachtenOktober is de maand van de geschiedenis. Museum Oud-Overschie besteedt aandacht aan oude ambachten.

Iedere zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur wordt een oud ambacht gedemonstreerd.

Demonstratie oude ambachten

De eerste keer op zondag 6 ok-tober en de laatste eind december. De activiteiten vinden plaats in verschillende delen van het museum. In de ex-positieruimte ‘De Melkfabriek’ wordt speciale aandacht gevraagd voor het smidsbedrijf, de aannemerij en het maken van kleren (naaien en kleermaken).

Gedichten

Tijdens de opening op 6 oktober en op andere zondagen in oktober zal Eddy Geerlings de gedichten die op allerlei plaatsen in het museum zijn opgehangen, toelichten, soms muzikaal geïllustreerd. Zie de aparte toelichting over zijn werk. De Najaarsexpositie wordt mede georganiseerd door Gereedschapsmuseum Mensert te Delft. Een presentatie van dit museum is te vinden in de grote vitrine in de tussengang.

Programma

6 oktober - Kleermaken

Opening met een voordracht van Yvonne Sutter over het kleermaken, kleermakers en aanverwante ambachten/beroepen zoals naaien. Er waren verschillende kleermakers in Overschie, allemaal mannen maar voor sommige werkzaamheden werd een beroep gedaan op naaisters en coupeuses. Naai- en herstelwerkzaamheden waren vooral vrouwenwerk, die daar soms ook een boterham voor hun gezin moesten verdienen. Er was een naaischool in Overschie en allerlei cursussen. Aanverwante beroepen zoals het maken en wassen van (kanten) mutsen was vaak vrouwenwerk, In Overschie waren de dames van Baarle daarin bijzonder bedreven.

13 oktober - Smeden

Na de landbouw was het smidsvak één van de belangrijkste beroepen in Overschie. In 1815 waren er niet minder dan 26 smeden in Overschie, evenveel als timmerlieden. Daar waren weer diverse specialisaties in (ringetjessmid, hoefsmid, scheepssmid, enz) Het bedrijf van dorpssmid Snaathorst groeide uit tot een groter bedrijf maar werd later weer opgeslokt als gevolg van de schaalvergroting in het bedrijfsleven. Het smeden was een echt mannenberoep, waarvoor veel lichaamskracht nodig was. Henk Snaathorst en Dick Wilschut zijn gevraagd een korte demonstratie te geven en iets over dit werk te vertellen.

20 oktober - Diverse demonstraties

Gereedschapsmuseum Mensert uit Delft verzorgt in de persoon van Willem Mensert een toelichting bij de presentatie van het museum. Ook geeft hij enkele demonstraties zoals het hanteren van de profielschaaf en het boren met een spijker. In de Melkfabriek een presentatie van diverse foto’s en gereedschappen van Overschiese aannemersbedrijven, zoals Lansbergen, De Hoog en Ouwendijk.

27 oktober - Timmeren

Museumvrijwilliger André Schluep is opgeleid als houtbewerker en meubelmaker maar oefent thans het beroep van verpleegkundige uit. Maar hij bleef geboeid door het oude ambacht. Graag wil hij kinderen belangstelling bijbrengen voor dit nobele ambacht. Hij maakt samen met de aanwezige kinderen een stuk speelgoed 

3 november - Geen demonstratie

Novemberlezing door Eddy Geerlings op de Oude Begraafplaats.

10 november - Glasblazen

Niet een echt Overschies beroep maar wel spectaculair. Nannie Clement werd na een bezoek aan Venetië en Murano geïntrigeerd door het oeroude ambacht van het glasblazen. Zij zal het demonstreren door het ter plekke maken van glazen kralen. De kralen zijn ook te koop.

17 november - Hout- en Marmerschilderen + Metselen

Ooit was het vervaardigen van imitatiemarmer en imitaties van bijzondere houtsoorten een normaal onderdeel van alle opleidingen voor huisschilder. Koen van Eijk uit Delft zal een demonstratie marmerimitatie geven.

Nog niet lang geleden metselde Jaap Haasnoot de karnmolen in ons Buitenmuseum: een waar meesterwerk. Jaap gaat in op de diverse metselverbanden met de voor- en nadelen daarvan. Hij demonstreert de basistechnieken van het metselen.

24 november - Wol verwerken en Spinnen

Hannie van Loosen beheerst nog de techniek van wolspinnen op het spinnewiel en zal ook het wolverwerkingsproces tonen.

1 december - Beeldhouwen

Hoewel werkzaam in de medische sector heeft André Toen een passie voor het werken met en bewerken van natuursteen. De hardheid en de structuur van de soort natuursteen bepalen mede het vak van beeldhouwer. André Toen gaat aan de slag met zachte steen waar ook kinderen aan mogen werken. Hij demonstreert de diverse gereedschappen en steensoorten. 

8 december - Koperslager en Loodgieter

Museumvrijwilliger Joop de Waardt is één van de weinigen die dit oude vak nog in alle facetten beheerst. Voor het museum vervaardigde hij vele zinken vergaarbakken, zinken en koperen goten en afvoeren. Voor vele rijksmonumentale gebouwen (als Kabinet van de Koning en Museum Boymans) maakte hij ingewikkelde zink- en koperconstructies. Ook maakt hij sierwerk (bloemen)en repareert hij antieke voorwerpen. Joop vertelt het een en ander over zijn vak en geeft een korte demonstratie. 

15 december - Papiermaken 

Straatgenote Barbara Bovenberg is restaurator van papier bij het Nationaal Archief en weet alles van papier af. Graag geeft zij antieke papierresten een nieuw leven door daar bijzondere kunst van te maken. Enkele jaren geleden was er een uitgebreide tentoonstelling van haar werk in onze expositieruimte “De Melkfabriek” . Barbara vertelt het een en ander over papier in diverse soorten en geeft een bescheiden demonstratie. 

22 december - Chocolade gieten

In de beginjaren van het museum waren de weekends waarin Theo Sluijs chocoladefiguren maakte voor Sinterklaas en Kerstmis buitengewoon populair. Steeds bezochten honderden bezoekers deze middagen. Amateur John van den Berg wil met de authentieke materialen van Theo proberen hiervan iets te aten herleven. 

29 december - Museum geopend maar geen demonstratie

5 januari Museum geopend maar in verband met de Nieuwjaarsbijeenkomst van het museum op zaterdag 4 januari geen demonstratie 

12 januari - Afsluiting

Afsluiting van de expositie van ambachten met een maaltijd van zoveel mogelijk lokale producten. Van tevoren opgeven en kosten 10 euro pp.

19 januari - Kantklossen

De laatste demonstratie in het kader van de ambachtententoonstelling in museum Oud Overschie is gewijd aan het kantklossen. Het is één van de oudste typisch vrouwelijke ambachten uit de Lage Landen die in het hedendaagse Nederland nog maar spaarzaam wordt beoefend. Het kantklossen als handwerk komt vooral uit Zuid–Europa en is via Frankrijk hier in de Late Middeleeuwen doorgedrongen. In Nederland was het hoogtepunt in de 17e en de 18e eeuw. Denk maar eens aan de prachtige kantkragen die veel van onze schilders uit de Gouden Eeuw vaak in detail hebben afgebeeld. In 1777 werd een kantklosmachine uitgevonden. In de kring van Oud Overschie beheerst mevrouw Van den Bos de techniek van het kantklossen nog goed.

Op zondagmiddag 19 januari tussen 14.30 en 17.00 uur zal zij de kneepjes van het vak demonstreren in de Melkfabriek. Er is weinig gereedschap nodig voor dit oeroude ambacht. Belangrijkste is de kantklos. Voor iedere draad heb je een aparte kantklos nodig. Deze dient als voorraad en heeft een soort steeltje waaraan het vastgepakt wordt om de draad te wikkelen in het juiste patroon. Graag legt mevrouw van den Bos uit hoe het verder gaat. Graag zou zij de kunst nog overdragen aan de jongere generatie want zelf heeft zij al de leeftijd der zeer sterken bereikt. Misschien mag U het even proberen maar een foutje is zo gemaakt!. Kantklossen is een zeer bewerkelijke en tijdrovende techniek en daarom was kant ook altijd zeer duur en niet bereikbaar voor brede lagen van de bevolking.

Uw bezoek plannen

X