Agenda

AgendaRondleidingen04-09 Biologische maaltijd in Museum Oud-Overschie12-09 tot 17-01 Terug naar het Overschie van 130 jaar geleden

12-09 tot 17-01 Terug naar het Overschie van 130 jaar geleden

Unieke fototentoonstelling in Museum Oud-Overschie

Overschie en zijn inwoners zagen er aan het einde van de negentiende eeuw heel anders uit dan nu. Hoe anders, zie je vanaf 12 september tot half januari in het museum. Een foto-expositie voert je in een klap 130 jaar terug in de tijd. De foto’s zijn niet door de minste gemaakt: Henri de Louw was hoffotograaf van Koning Willem III. Voor de familie Speelman legde hij vele Overschieënaren op straat vast.

Henri de Louw maakte zijn Overschiese foto’s in opdracht van Arie Speelman. Arie Speelman, getrouwd met de Overschiese Maria Hoogerbrugge, bouwde met delen van de watermolen uit de Zestienhovensepolder in 1877 een oliemolen aan de Delftweg. Hij legde daarmee de grondslag voor de latere Oliefabriek van Speelman. Hij deed goede zaken en liet op de Delftweg een nieuwe villa bouwen, Villa Maria. Op één van de foto’s uit 1890 staat deze villa afgebeeld met voor de villa enkele leden van de familie.

Collectie

Museum Oud-Overschie bezit een uitgebreide collectie foto’s. De foto’s die Henri de Louw rond 1890 maakte, zijn een bijzonder mooi onderdeel van de collectie. Het museum laat met deze foto’s zien hoe Overschie en de Overschieënaren er 130 geleden uitzagen. Henri de Louw was de officiële hoffotograaf van Koning Willem III en fotografeerde vele leden van het Koninklijk Huis. De fotoserie van 24 foto’s van Overschie dateren van rond 1888 en 1890. Fotograaf Henri de Louw leefde van 1851 tot 1944 en was als fotograaf actief tussen 1871 en 1939. Hij had een winkel in Delft en later in Den Haag. De Louw maakte de afdrukken met de albuminetechniek. Dit procedé was een verbeterde techniek van de in die tijd veel gebruikte zoutafdrukken. Albumine is een eiwitsubstantie waarmee de zoutafdrukken werden bestreken om de helderheid en houdbaarheid te vergroten.

Terug in de tijd

De foto’s schetsen samen een goed beeld van het oude dorp Overschie. De Louw maakte vooral straatbeelden met vrij veel personen, die over het algemeen voor de fotograaf poseren. De foto’s zijn op de expositie geordend op locatie. Ten eerste is er een serie foto’s van de omgeving van de Hoge Brug met de brug zelf, de Delfshavensekade en de Dorpsstraat gezien vanaf de brug. De tweede serie toont de Dorpsstraat zelf met zijn keienbestrating, stoepen en vele (inmiddels gesloopte) schilderachtige gevels. De doorgang naar de Rotterdamse Rijweg was nog heel smal en de kerk is nog de oude driebeukige kerk. De derde groep foto’s zijn van de Kleinpolderkade met de Rotterdamse Schie en het Voorom, waarvan inmiddels alle bebouwing verdwenen is. Ook is er een serie van een lommerrijke Delftweg met de r.k. Kerk St. Petrus’ Banden op de achtergrond. Het laatste deel van de foto’s toont de Oost-Abtspolder. We zien grazende koeien maar ook prachtige beelden van de achterzijde van de Dorpsstraat en het Schouwgat.

Expositie

De expositie is in de expositieruimte ‘De Melkfabriek’ te zien vanaf zaterdag 12 september. Vanwege de Open Monumentendagen is het museum dat weekend zowel op zaterdag 12 als op zondag 13 september geopend van 14.00 -17.00 uur. Daarna kun je de expositie tot half januari 2021 bezoeken op alle zondagen tijdens de opening van het museum (tussen 14.00 en 17.00 uur). Het museum volgt de geldende coronamaatregelen, en vraagt zijn bezoekers dit ook te doen.

Uw bezoek plannen

Burgemeester voor één dag

Tijdens het openingsweekend van de expositie op zaterdag 12 en zondag 13 september – tevens Open Monumentendagen – is er een speciale foto-actie. Museum Oud-Overschie beschikt over de laatste burgemeestersstoel van Burgemeester Baumann. Tijdens het weekend kunt u zich laten fotograferen als de ‘burgemeester van Overschie’.

X