Agenda

AgendaRondleidingen11-9-2021 tot 13-3-2022 Tentoonstelling Bijzondere Tuinbeelden Uit Park De Tempel

11-9-2021 tot 13-3-2022 Tentoonstelling Bijzondere Tuinbeelden Uit Park De Tempel

De expositie ‘De Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’ neemt je mee in de geschiedenis van deze buitenplaats. Een geschiedenis die nauw verbonden is met de stad Rotterdam. De expositie opent in het weekend van Open Monumenten Dag op 11 en 12 september en is perfect te combineren met een bezoek aan De Tempel. De expositie toont 18e en 19e eeuwse beelden, met o.a. een uniek, drie eeuwen oud houten tuinbeeld.

Het hart van de tentoonstelling

Het hart van de tentoonstelling bestaat uit een aantal mooie beelden, waarvan een deel is gerestaureerd. Misschien wel het meest uniek en kwetsbaar is een drie eeuwen oud houten tuinbeeld.Dit houten beeld is van Museum Rotterdam en is op deze tentoonstelling voor het eerst in lange tijd weer te zien. Ook kunt u bodemvondsten uit de weilanden rondom De Tempel bekijken.

Tuinstijlen uit verschillende perioden

Buitenplaats De Tempel ligt net buiten Overschie. Samen met het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs behoort de Tempel tot de laatste bewaarde buitenplaatsen van Rotterdam. Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen met de bijbehorende tuinbeelden verdwenen. Bijzonder aan De Tempel en Nieuw Rhodenrijs is dat hier verschillende tuinstijlen naast elkaar te zien zijn, zoals de 18e eeuwse geometrische stijl, de 19e eeuwse landschapsstijl, en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl. Ook een deel van de oorspronkelijke en nationaal waardevolle beeldencollectie is er nog.

Beeldencollectie van nationaal belang

Tuinbeelden werden nooit zo maar gekozen. Ze hoorden onlosmakelijk bij het tuinplan en werden dan ook heel bewust gekozen. Vaak hadden de beelden diepzinnige thema’s. Toen veel buitenplaatsen ontmanteld werden, zijn de beelden vaak afzonderlijk van elkaar verkocht. Dan bleef er dus weinig over van de oorspronkelijke samenhang. Ook bij De Tempel zijn beelden verdwenen. Maar gelukkig zijn enkele beelden die hoorden bij de geometrische tuin wel bewaard gebleven. In de 19e eeuw begonnen de eigenaren er beelden bij te kopen. Dankzij deze aankopen bevat de collectie ook waardevolle 18e eeuwse beelden van andere plaatsen. Stadsherstel Historisch Rotterdam heeft als onderdeel van het herstel de historische beelden gerestaureerd en teruggeplaatst.

Uw bezoek plannen

 

X