Geschiedenis

Museum Oud-Overschie beschikt over een grote verzameling van foto's, documenten en voorwerpen over de geschiedenis van Overschie. Op dit deel van de website wordt de geschiedenis van ons dorp op hoofdlijnen weergegeven.

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur zijn er vrijwilligers aanwezig die op uw vragen in kunnen gaan. Voorts op afspraak. Zie de contactgegevens op deze site. Per onderwerp is in het museum meer informatie aanwezig.

1940 - 1945 Overschie In WO II

Op de mooie vrijdag van 10 mei 1940 wordt Overschie na bijna anderhalve eeuw weer direct met het oorlogsgeweld geconfronteerd. Aan de noordgrens van Overschie landden Duitse parachutisten als onderdeel van een ‘Blitzkrieg’, een snelle oorlog om Den Haag en de vliegvelden daaromheen te veroveren. Deze operatie mislukt en de Duitse luchtlandingstroepen onder generaal Von Sponeck krijgen opdracht om zich via het Westland en Kethel op Overschie terug te trekken.

Op zaterdag 11 mei komt Overschie al grotendeels in Duitse handen. De daaropvolgende dagen vinden op diverse plaatsen in Overschie felle gevechten plaats. De Duitse troepen worden in het nauw gebracht door de vanuit Delft oprukkende Nederlandse soldaten die enkele bedrijfsgebouwen in Overschie met artillerievuur beschieten. Maar op 14 mei zien de vanuit Delft oprukkende Nederlandse militairen uit de verte het bombardement op Rotterdam dat een acuut einde aan de gevechten brengt. Nederland capituleert.

De capitulatie luidt vijf moeilijke jaren in. Overschie maakt hetzelfde door als veel andere plaatsen van ons land. Jodenvervolging, verzet, honger en verplichte tewerkstelling, al of niet in Duitsland. Overschie bezit een relatief sterke NSB met een eigen kringhuis aan de Delftweg en een relatief sterk verzet. Dat botste vaak. Maar intussen gaan veel zaken gewoon verder. Op initiatief van de Duitse bezetter vindt annexatie van Overschie en een aantal andere randgemeenten door Rotterdam plaats (1941).

Nog net ten tijde van de zelfstandige gemeente Overschie start de bouw van het Nooddorp aan de Achterdijk, inmiddels het enig overgebleven nooddorp van Rotterdam. In totaal zijn meer dan 200 inwoners van Overschie omgekomen als gevolg van oorlogshandelingen of andere maatregelen van de bezetter. Enkele tientallen mensen kwamen om ten gevolge van honger of ontberingen. Op 5 mei 1945 wordt Overschie bevrijd, in het bijzonder door de Canadese militairen.

Meer weten:

 

Bouw Nooddorp 

 

X