Geschiedenis

Museum Oud-Overschie beschikt over een grote verzameling van foto's, documenten en voorwerpen over de geschiedenis van Overschie. Op dit deel van de website wordt de geschiedenis van ons dorp op hoofdlijnen weergegeven.

Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur zijn er vrijwilligers aanwezig die op uw vragen in kunnen gaan. Voorts op afspraak. Zie de contactgegevens op deze site. Per onderwerp is in het museum meer informatie aanwezig.

1950 - 2000 Nieuwe Bedrijven

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een bestemmingsplan ‘Spaanse Polder’ vastgesteld. Het voorziet geheel in een bedrijfsbestemming met wegenaanleg en insteekhavens voor dit gebied. Later volgen plannen voor het met havenslib opgespoten deel van de Oost-Abtspolder: Het Bedrijvenpark Noord West. Beide bedrijvenparken vallen niet onder de bevoegdheid van de Wijkraad en later de deelgemeente Overschie. De hier gevestigde bedrijven zijn niet sterk meer op Overschie georiënteerd.

Vele bedrijven van allerlei aard hebben zich hier in de loop der jaren gevestigd en zijn er weer vertrokken. Het grootste bedrijf zou zich in de polder Zestienhoven vestigen. Oktober 1956 werd hier de luchthaven Zestienhoven gevestigd. Verschillende malen onderging de luchthaven een naamswijziging maar thans heet het complex Rotterdam The Hague Airport. Was de startbaan aanvankelijk maar 1300m, al in 1958 werd om verlenging gevraagd. Thans is de lengte 2200m.

In de loop der jaren werden stationsgebouw,verkeerstoren en bedrijfsgebouwen verschillende malen gewijzigd of vernieuwd. Op het terrein van de luchthaven vestigden zich veel aanverwante bedrijven. De luchthaven is een onderdeel van de N.V. Schiphol. Over het wel en wee van de luchthaven is veel geschreven van allerlei aard: Rapporten, pamfletten en boeken. Voor, tegen en beschrijvend. Vrijwel dagelijks zien de bewoners van Overschie de op de luchthaven gestationeerde ‘traumahelikopter’ overvliegen.

Meer weten:

Luchthaven Rotterdam

X