Het museum

Het Museum 'De Hoop doet Leven'Historische pandenBuitenmuseumDe melkfabriek met koeienstal en timmerwerkplaatsKarnmolenWagenschuurHet Middenveld

Buitenmuseum

BuitenmuseuHet buitenmuseum is ruim een halve hectare groot. Een halve hectare, midden in het historisch centrum van de Rotterdamse deelgemeente Overschie. Bij het buitenmuseum horen onder andere de oude begraafplaats van Overschie, het baarhuisje, het theehuisje uit de oude pastorietuin en het brugwachtershuisje van de Lage Brug.

Vanuit de voormalige melkfabriek en wagenmakerij, maar ook via het toegangshek aan de Overschiese Kerksingel kunt u het buitenmuseum bereiken.

Brugwachtershuisje van de lage brug

Als u via het toegangshek binnenkomt, ziet u aan de linkerkant de kleine weide en staat rechts het brugwachtershuisje.

Meer . . .

Oude museumtuin

Aan de linkerkant vindt u de oude museumtuin. Deze valt grotendeels samen met de vroegere moestuin van de Overschiese familie Van der Laan.

Meer . . .

Oude ambachten

In het ambachtstraatje, tegenover de vijvertuin, ziet u een smid, een beeldhouder en een koperslager geregeld hier hun ambacht beoefenen. De ambachtslieden zijn er niet altijd. Raadpleeg voor hun aanwezigheid onze museumagenda.

Meer . . .

Museumplein

Achter de voormalige wagenmakerij en oude melkfabriek ligt een klein museumpleintje. Dit pleintje is de centrale plek van het buitenmuseum.

Meer . . .

Pastorietuin en theehuis

Achter de voormalige Pastorie aan de Overschiese Dorpsstraat 100 bevond zich oorspronkelijk een grote tuin. Deze tuin had sinds de 17e eeuw als bestemming siertuin, moestuin en boomgaard voor het predikantengezin.

Meer . . .

Oude begraafplaats

Via het schelpenpad dat door de pastorietuin slingert, komt u bij het baarhuisje en de oude begraafplaats. Het baarhuisje valt sinds 1990 onder beheer van het museum en is sindsdien, evenals de begraafplaats trouwens, opengesteld voor publiek.

Meer . . .

Baarhuisje

Het baarhuisje is in 1829 gebouwd als onderdeel van de begraafplaats. Het huisje deed dienst als opslagruimte van materialen en de lijkbaar.

Meer . . .

X