Het museum

Het Museum 'De Hoop doet Leven'Historische pandenBuitenmuseumDe melkfabriek met koeienstal en timmerwerkplaatsKarnmolenWagenschuurHet Middenveld

Oude begraafplaats

Oude begraafplaatsVia het schelpenpad dat door de pastorietuin slingert, komt u bij de oude begraafplaats. Het baarhuisje valt sinds 1990 onder beheer van het museum en is sindsdien opengesteld voor publiek. Ook dragen de vrijwilligers van het museum bij aan het onderhoud van de begraafplaats. Tijdens de openingsuren van het museum kan men de begraafplaats en het baarhuisje bezichtigen. In het huisje is een kleine verzameling van bodemvondsten uit Overschie te zien.

Aanleg begraafplaats in 1829

Burgermeester en Assessoren van Overschie en Hogenban besloten in 1829 tot de aanleg van een algemene begraafplaats. Tot dan toe werden de overledenen begraven in en rond de kerk. Dit was om hygienische redenen niet meer wenselijk. De 37 personen die nog grafrechten hadden in de kerk, kregen bij loting een eigen graf op de begraafplaats toegewezen. Incidenteel wordt de begraafplaats nog gebruikt. Dit terwijl al voor 1940 de nieuwe begraafplaats 'hofwijk' in gebruik is genomen.

Leven, dood en de vooruitgang

Ieder jaar wordt op de oude begraafplaats door het museum een lezing georganiseerd. Deze lezing betreft een voordracht over het thema "leven, dood en de vooruitgang". De voordrachten vinden plaats op de 1e zondag van november. Details vindt u in onze museumagenda.

Wie ligt waar begraven

In 2012 hebben 2 museumvrijwilligers, Tom Hoeksma en Frans Waaijers, een inventarisatie opgesteld van de Oude Begraafplaats. In de door hen opgestelde plattegrond is op basis van coderingen een lijst van de zerkteksten gemaakt.

X