Bijzondere aanwinsten

bijzondere aanwinstenNieuwe aanwinsten

Najaar 2012 ontving het museum verschillende bijzondere aanwinsten. We willen in het bijzonder noemen een serie van vijf etsen van flink formaat (ca. 32x65 cm) van de hand van Aart Bijl en vier ingetekende kleine aquarellen van Gerrit Wiegman met voorstellingen van Overschie en Kethel.

De vijf etsen zijn in 1927 gemaakt in opdracht van de firma Abraham van Stolk en Zonen, maar zij werden ten geschenke gegeven aan één van de oudgedienden van het bedrijf, G. Winterswijk, die ze op zijn beurt cadeau gaf aan het Museum Oud Overschie.

Rotterdamse Schie

Alle vijf etsen hebben gemeen dat zij de Rotterdamse Schie tonen op verschillende punten. Ook laten zij iets van de werkzaamheden van dit oude bedrijf zien, zoals het kantoor met opslagloodsen, de molen De Vlaggeman en houtvlotten in de Schie.

Aart Bijl

De maker van de etsen, Aart Bijl, werd geboren in 1885 en overleed in 1962. Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam, waar hij later ook zelf docent zou worden en ondermeer les heeft gegeven aan onze vrijwilliger Stef de Ridder.

Ingetekende aquarellen

De ingetekende aquarellen van Gerrit Wiegman werden ontvangen van mevrouw Bombeke-Prins, die ooit naast de bekende schilder en tekenaar aan de Theodora Jacobalaan heeft gewoond. Zij zijn afkomstig uit familiebezit. De drie voorstellingen van Overschie schetsen de Hoge Brug naar de situatie in 1891 en stukken van de bebouwing langs de Kleinpolderkade en de Achterdijk.

De voorstelling van Kethel geeft zicht op de Jacobushoeve en de Jacobusbrug over de Poldervaart. Het zijn typische 'Wiegmans' met eenprachtig coloriet en een vlotte maar trefzekere impressie van deze schilderachtige delen van Overschie en Kethel.