Goed bezochte themadag

BuitenplaatsenDe op 9 juni door museum Oud-Overschie georganiseerde themadag over de landgoederen in Overschie werd door ruim vijftig mensen bezocht.

Inleidingen en anecdotes

De aanwezigen konden in de vroegere eetzaal van de familie van Hoboken op “Nieuw Rodenrijs” niet alleen luisteren naar diverse inleidingen en anecdotes maar zelf ook actief deelnemen aan een discussie met de vertegenwoordigers van de gemeente over de toekomst van “De Tempel” en “Nieuw Rodenrijs”.

De vroegere deelraadsvoorzitter – nu dagvoorzitter - Co Eger kon zich nog goed herinneren hoe hij wel eens met het rijtuigje van de familie van Hoboken of met de chique auto mee mocht rijden: “ Maar denk er aan dat je niet met vette vingers aan het raampje komt”.

Mevrouw Merckelbach – van Beek, de vroegere eigenaresse van “De Tempel” herinnerde zich nog goed hoe het leven zich hier afspeelde toen deze landgoederen – tot in de puntjes onderhouden door een staf van personeel – nog in particulier bezit waren. Graag was zij ook te gast bij de familie van Hoboken die het grote maar zeer bewoonbare landgoed “ Nieuw Rodenrijs” in begin jaren ’30 liet bouwen.

Gemeente

Veel aanwezigen begrepen niet dat de gemeente vast wil houden aan het bezit door de gemeente van de beide landgoederen. Zij missen bij de overheid de aandachtvolle zorg voor deze waardevolle complexen. Waarom is de grote brandschade op “Nieuw Rodenrijs” niet onmiddellijk hersteld? Zo dreigt verpaupering! Waarom staat binnen de officieel door de provincie beschermde landgoedbiotoop zo’ n troosteloze puinhoop als een deel van de half ingestorte stallen van de boerderij “Puritas”? Van de zijde van de gemeente werd gesteld dat er onderhandelingen gaande zijn over een passend en goed gebruik na een zorgvuldige restauratie. Maar dat bleef naar de mening van de aanwezigen wel erg vaag.

Gebruik van de landgoederen

Gina Kranendonk hield een pleidooi voor een vernieuwend sociaal en ecologisch verantwoord gebruik van de landgoederen. Zij kunnen dan ook een bron van werkgelegenheid zijn en een economische stimulans geven aan dit deel van de “Schiezone”. Rendabele exploitatie moet mogelijk zijn. Na de lunch was er een mogelijkheid om onder leiding van architect Jeroen Hoorn gebouw en tuin van “Nieuw Rodenrijs” te bekijken.