Nieuwe aanwinsten

Het museum is altijd op zoek naar kunst- en gebruiksvoorwerpen en foto’s die een relatie hebben met het verleden van het boerendorp Overschie en die een aanvulling zijn op de bestaande collectie. Dit leverde Museum Oud Overschie onlangs hetvolgende op:

Schilderij Gezicht op Overschie

Door een schenking is het museum in bezit gekomen van een zeventiende eeuws Gezicht op Overschie van de schilder Cornelis Gerritsz. Decker (geb.voor 1623- 1678). Het betreft een voorstelling met een veeveer in de bocht van de Schie met op de achtergrond de Grote Kerk Een voorstelling in de stijl van Van Ruysdael en Van Goyen. Interessant is de levendige weergave van het ooievaarsnest op het dak van de kerk.
Veel mensen kennen het schilderij, het hing tot voor kort in de Overschiese Apotheek .

We hebben hiermee een prachtig 17e eeuws olieverfschilderij. Dit is dan tevens het oudste in de collectie. Het schilderij is te bekijken in de voorkamer van de oude panden op nummer 134. Te zijner tijd zal het werk een middelpunt vormen tijdens een expositie over de Schie.

Kleding en accesoires van rond 1900

Het museum kreeg een grote hoeveelheid kleding en accessoires van rond 1900 uit de inboedel van een familie uit Overschie afkomstig. Door een vrijwilliger van het museum wordt de verzameling geïnventariseerd en waar nodig hersteld. De kleding geeft een goed beeld van de dagelijkse dracht van een welgestelde boerenfamilie in de negentiende eeuw.

Kaptafeltje

Wij kregen een art-deco kaptafeltje en toevallig tegelijkertijd een aantal flesjes voor eau de cologne zodat het nu een aardig geheel vormt.

Schenkingen

Wilt u ook iets schenken? Neem dan contact op met het museum.